Plánujete skleník? Nebojte sa polykarbonátu.


Skleník je skvelou súčasťou každej záhrady. Predĺži sezónu, umožní pestovať náročnejšie plodiny. Ak je vykurovaný budete mať zo skleníka po celý rok miesto pre zdroj čerstvých vitamínov, prezimovanie črepníkových rastlín a možno aj posedenie v príjemnom prostredí. Spísali sme pre vás zopár poznatkov z našej praxe, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní či postaviť skleník zo skla, alebo z polykarbonátových dosiek.

Sklo je bezpochyby skvelý materiál na stavbu skleníka. Ľudstvu slúži na tento účel už stáročia. Takýto skleník vám vydrží s primeranými nárokmi na údržbu ( pravidelný náter, občasná výmena prasknutého skla… ) celé desaťročia.
Správne skonštruovaný tradičný skleník je však technicky náročné dielo. Potrebuje robustnú konštrukciu z ocele, alebo hliníka a pevné betónové základy.
Väčšina z nás však nevlastní vybavenie na stavbu skleníka zo skla a nemá potrebné zručnosti a vedomosti na realizáciu takejto technicky náročnej stavby. Obvykle Teda stavbu musíme zveriť profesionálom za nemalé finančné náklady.

V čom je teda skleník z polykarbonátu jednoduchší?

Polykarbonátové dosky sú moderný materiál na stavbu skleníka priam predurčený. 

Sú ľahké, pružné, nerozbitné a jednoducho opracovateľné. Majú vynikajúcu priepustnosť svetla  a vďaka viacerým vrstvám oddeleným komôrkami majú oveľa priaznivejšie tepelnoizolačné vlastnosti v porovnaní so sklom.

Na prácu s polykarbonátovými doskami stačí vybavenie, ktoré nemôže chýbať žiadnemu riadnemu domácemu majstrovi.

Tenké ( 4 a 6 mm hrubé ) polykarbonátové dosky sa dajú jednoducho prerezať priamočiarou pílou, alebo odlamovacím nožom do ľubovoľných tvarov. Na pripevnenie ku konštrukcií skrutkami postačí akumulátorová vŕtačka.

Rýľ a lopata na zahrabanie presahu polykarbonátových dosiek pod úroveň terénu určite nechýba nikomu, kto nad stavbou skleníka začal uvažovať. Áno zakopať pod úroveň terénu. Oblúkový skleník z polykarbonátu sa vďaka malej hmotnosti zaobíde bez betónových základov.

Konštrukcia skleníka z polykarbonátových dosiek môže byť vyrobená z ľubovoľného materiálu. Samozrejme do veľmi vlhkých podmienok skleníka je najvhodnejšie použiť na výrobu konštrukcie pozinkované oceľové, alebo hliníkové profily. Najlepšie štvorhranného prierezu.

Typy skleníkov z polykarbonátových dosiek

Skleník s oblúkovou konštrukciou

Veľkej obľube sa dnes tešia oblúkové skleníky z polykarbonátových dosiek.

Na našom trhu máme niekoľko spoľahlivých výrobcov a dodávateľov skleníkov, ktorí vám dokážu domov dodať kompletnú stavebnicu skleníka s prehľadným návodom na jeho zostavenie. Nejeden z nich ponúka aj služby zostavenia skleníka priamo vo vašej záhradke ako napríklad náš partner galerica.sk.

Tradičná konštrukcia so sedlovou strechou

Zvislé steny takejto konštrukcie poskytnú viac priestoru pre rast vysokým rastlinám, práca v blízkosti stien bude pre vás pohodlnejšia. Do takejto konštrukcie ľahko zakomponujete napríklad vetracie okná a podporné konštrukcie pre rastliny. 

Skleník tradičnej konštrukcie so sedlovou strechou je pre domácich majstrov jednoduchší na výrobu aj vo vlastnej dielni. Pre zabezpečenie lepšej stability a odolnosti voči vetru sa však nezaobídete bez betónových základov.

Ak je pre vás zaujímavejší skleník tradičnej konštrukcie a netrúfate si na svojpomocnú stavbu odporúčame osloviť nášho partnera PR-MONT, spol. s.r.o..
PR-MONT vyrába a montuje skleníky tradičného typu špičkovej kvality. Ako zasklenie využíva kvalitné polykarbonátové dosky Lexan™ hrubé 4,5 mm s plošnou hmotnosťou až 1000 g/m².

Ak sa rozhodnete pre stavbu, alebo opravu skleníka svojpomocne tu je niekoľko tipov ako veci fungujú a na čo si dávať pozor.

Čo budete potrebovať aby vám skleník z polykarbonátu slúžil čo najdlhšie?

Životnosť a zachovanie kvality polykarbonátových dosiek veľmi ovplyvňuje spôsob montáže a použitie správneho montážneho príslušenstva. Na základe našich skúseností aj odporúčaní všetkých výrobcov polykarbonátových dosiek je najlepší spôsob ako polykarbonátové dosky pripevniť ku konštrukcií použitie prítlačných líšt.

Určite ste si všimli, že na ilustračných fotkách prítlačné lišty chýbajú. Napriek tomu, že pripevňovanie polykarbonátových dosiek skrutkami bodovo neodporúčame býva bežnou praxou. Jednoducho šetrí náklady.

Prináša však riziko zanesenia prerazených komôrok nečistotami a kompromituje celkovú pevnosť uchytenia dosiek ku konštrukcií.

V prípade, že sa pre takýto spôsob pripevnenia rozhodnete je potrebné použiť pod hlavy skrutiek podložky s gumovým tesnením s veľkým vonkajším priemerom ( aspoň 30 mm ), alebo plastové prítlačné terčíky. Nutné je taktiež dodržať maximálny rozostup skrutiek do 60 cm.

Na ochranu dosiek pred zanášaním komôrok prachom, plesňami a riasami je nevyhnutné použitie uzatváracích montážnych pások

Do vlhkého prostredia skleníka použite paropriepustné verzie uzatváracích pások. Umožňujú komorovým doskám “dýchať”. Vďaka tomu sa minimalizuje hromadenie skondenzovanej vlhkosti, ktorá je živnou pôdou pre riasy a pliesne.

Aj keď výrobcovia uzatváracích pások používajú tie najkvalitnejšie lepidlá ich odolnosť voči poveternostným vplyvom nie je bez hraníc. Preto ochráňte pásku na koncoch dosiek plastovým, alebo hliníkovým ukončovacím profilom.

Akú hrúbku dosiek zvoliť?

Na “zasklenie” skleníka môžete použiť ktorékoľvek polykarbonátové dosky z našej ponuky.

Na skleníky sú najčastejšie používané komorové dosky v hrúbkach 4 až 8 mm.

Majú nízku hmotnosť, sú cenovo dostupné, ľahko sa režú a ohýbajú.

Ak uvažujete nad celoročným pestovaním a chystáte sa skleník naplno vykurovať určite použite hrubšie ( 10 - 25 mm ) komorové dosky s viacvrstvovou štruktúrou. Majú skvelé tepelnoizolačné vlastnosti.

Akú farbu polykarbonátu na skleník?

Číra je spravidla jasná voľba pre maximum svetla. Z ponuky je však vhodná aj opálová ( mliečne biela ). Aj táto farba sa na použitie na skleníkoch výborne hodí. 

Opálové dosky sú úplne nepriehľadné, mliečne biela farba zabraňuje priamemu páleniu slnečných lúčov a rozptyľuje svetlo do celého priestoru.

Absolútnu nerozbitnosť vám zabezpečia plné polykarbonátové dosky. Najčastejšie sa používajú ako náhradné sklo na skleník, ktoré znesie aj hrubé zaobchádzanie a nebezpečnú manipuláciu okolo skleníka.

V hrúbke 3 a 4 mm uchytené po celom obvode majú pri rozmeroch 50 x 150 cm dostatočnú tuhosť aby plnohodnotne nahradili sklenenú tabuľu.

Ako dlho vám skleník z polykarbonátu vydrží?

Výrobcami garantovaná životnosť polykarbonátových dosiek s nanesenou UV ochranou je minimálne 10 rokov.

Polykarbonát podlieha starnutiu a pod vplyvom slnečných lúčov dochádza k postupnej optickej aj mechanickej degradácií materiálu. V praxi sa spravidla stretávame s nutnosťou výmeny polykarbonátových dosiek po uplynutí približne 20 a nie zriedka až 25 rokov.

Na záver

Veríme, že sme vám týmto článkom pomohli pri výbere a rozhodovaní sa o budúcnosti vašej záhradky.

Ak ste sa rozhodli pre použitie polykarbonátových dosiek na stavbu skleníka využite niektorú z možností ako si naše polykarbonátové dosky nakúpiť.

Kontakt

Zátišie 1, 831 03 Bratislava
Slovenská republika

+421 2 444 543 61
+421 903 906 385
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.